Rapport fra Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å 15. maj

Et pænt fremmøde til denne tur med 23 deltagere, som mødtes kl. 09.00 på Parkeringspladsen ved Krydset Værnvej/Vesterlundvej, Nørre Nebel, hvor vi kunne lytte til en kukkende Gøg.

I samlet trop startede vi med at køre ud mod Værnengene med flere stop undervejs, hvor det bl.a. blev til flere Atlingænder, Knarænder, Rødben, Viber, Stenpikker og Rørhøg.

Ved Nordladen. Foto: Else Oltmann

Vel ude ved Nordladen var det blevet tid til formiddagskaffe, og de medbragte rundstykker fik snart ben at gå på.

Fra Nordladen havde vi godt udsyn til En flok Bramgæs, en del Store Kobbersnepper, Brushøns og naturligvis de mange Bysvaler der konstant sværmede omkring laden, for at fodre ungerne i de talrige reder under tagskægget.

Brushaner mellem bramgæs. Foto: Flemming Larsen

Alm. Ryle. Foto: Flemming Larsen

Næste stop var svinget hvor Tippervej drejer næsten 90 grader. Har var rigtig mange vadefugle, Rødben, Stor Præstekrave, Temmincksryler og Almindelig Ryle. Videre hen ad vejen mødtes vi af Gul Vipstjert og en Stenpikker, som valgte at vise os vej ved konstant at sætte sig på et par hegnspæle længere fremme hver gang vi kom lidt for nær.

Skestorke. Foto: Flemming Larsen

Videre gik det nu til fugletårnet for enden af vejen. Herfra var udsigt til en flok på mindst 40 Skestorke, en Trane kom flyvende over, der var syngende Tornirisk og Sivsanger, og Havørn blev det også til.

Trane og Gråkrager. Foto: Flemming Larsen

Bysvalereder på Nordladen. Foto: Else Oltmann

Tiden var nu kommet til frokost, som vi kørte tilbage til Nordladen for at indtage denne. Herefter gik turen mod Skjern Enge, med første stop ved fugletårnet ved Lønborggård. Her så vi Sorthalset lappedykker, Havørn, Troldænder Skeand og Grågås.

Gråkragerne på tur. Foto: Flemming Larsen

Næste stop var fugletårnet ved Hestholm Sø. En enkelt Skestork gik her rundt og fouragerede tæt på tårnet, desuden så vi igen Knarand, Rørhøg og Gul Vipstjert, og her var det Landsvaler der benyttede tårnet, og også tog ophold indendørs selv om vi var tilstede. En Havørn kom også over.

Endelig var tiden nu inde til at forsøge at finde nogle Pomeransfugle. Vi kørte derfor ud ad Falbækvej, hvor de sædvanligvis er at se ude på de omgivende marker. Der var dog ingen Pomeransfugle der!
Vi fortsatte derfor helt ud til Pumpestation Nord, men stadig ingen fik vi at se, og vi måtte jo så håbe vi kunne finde dem på tilbageturen.

Heldigvis havde vi fået flere tip om at der skulle være nogle nede langs Grønæltevej, så vi kørte derfor ned ad denne, og der gik da heller ikke længe før vi kunne skimte dem et stykke ude på en mark. Ud af bilerne måtte vi jo så, og have teleskoperne på, og der kunne nu tælles mindst 95 fugle.

Gul vipstjert. Foto: Flemming Larsen

Afslutningen kl. 16.00 holdt ikke helt, vi skulle jo lige have disse Pomeransfugle med, men med dem som en god afslutning på en ligeledes god dag, hvor vejret viste sig fra sin bedste side med høje temperaturer, ingen regn, og næsten ingen vind, var det nu blevet tid til at tage afsked og vende hjemad.

På vej tilbage af Grønæltevej fik vi dog lige øje på endnu nogle Pomeransfugle på den anden side af vejen, så her kunne vi lige føje yderligere mindst 20 til listen, og så gik de endda noget nærmere vejen.

I alt blev følgende arter noteret: Sorthalset Lappedykker, Toppet Lappedykker, Skarv, Fiskehejre, Skestork, Knopsvane, Bramgås, Grågås, Gravand, Gråand, Knarand, Skeand, Pibeand, Krikand, Atlingand, Troldand, Havørn, Rørhøg, Musvåge, Trane, Stor Præstekrave, Pomeransfugl, Vibe, Almindelig Ryle, Temmincksryle, Mudderklire, Rødben, Hvidklire, Stor Kobbersneppe, Brushane, Hættemåge, Stormmåge, Ringdue, Gøg, Tornsanger, Sivsanger, Gransanger, Husskade, Gråkrage, Stær, Bogfinke, Tornirisk, Rørspurv, Gulspurv. 53 arter, og så er nogle sikkert ikke noteret, og nogle er helt sikkert overset.

Pomeransfugle. Foto: Else Oltmann

Stenpikker. Foto: Flemming Larsen

Stor Kobbersneppe. Foto: Else Oltmann

Dette indlæg blev udgivet i Gråkragerne, Referater. Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar til siden

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *