Fugletur til Extremadura, Spanien, 17.-26. april 2018.

Undertegnede planlægger en tur for i alt 8 personer inkl. 2 ledere til den vanvittigt fuglerige og landskabsmæssige meget interessante og anderledes spanske provins med en afstikker til en nationalpark i La Mancha provinsen på vejen. Områderne er kendte for deres meget rige fugleliv, der specielt hvad rovfuglene angår er enestående i Europa. Dette skyldes et meget varieret landskab med høje bjerge, vilde bjergskove, udstrakte steppeområder og det helt særlige extremenske kulturlandskab, la dehesa, som er græsning – eller dyrkningsområder med spredte egetræer, der ligner savanne, hvor iberiske svin, geder, kvæg, toros bravos (tyre til tyrefægtning), kronhjorte og andet vildt løber frit og hvor mængder af fugle yngler eller søger føde. En lav befolkningstæthed bidrager ligeledes til den biologiske mangfoldighed, men bare rolig; der er altid en lille hyggelig landby i nærheden, hvor man kan få sin eftermiddagskaffe ( til 1 euro).
Turen starter i Kastrup Lufthavn med afgang kl. 15:15, og vi ankommer til Madrid kl. 18:30. Her henter vi vores 9 personers bus. Det er endnu dagslys nogle timer, så vi kan nå det meste af vejen til vores første rigtige fugledestination, Cabañeros Nationalpark, syd for Toledo i La Mancha provinsen. Her skal vi have 2 overnatninger og blandt andet have en 3 timers rundtur i det inderste af parken med land-rovere med lokal guide. Landskabet er lave skovklædte bjerge og et kæmpemæssigt dehesaområde i midten (parken kaldes for Spaniens Serengeti, mest på grund af landskabet, men også på grund af det rige dyre – og fugleliv.) Områderne i parkens udkanter er også virkelig fuglerige, og vi har gode chancer for arter som Spansk Kejserørn, Kongeørn, Slange – og Dværgørn, Munke – Gåse – og Ådselgrib, Blå – Sort – og Rød Glente, Hvid – og Sort Stork samt arter som Biæder, Turteldue, Spansk Spurv, Iberisk Grønspætte, tornskader, og forskellige småfugle bl.a. Mestersanger. Nogle små vådområder kan indeholde lidt overraskelser og et større reservoir, Abraham, kan alt efter vandstanden indeholde godt med vandfugle.
Efter Cabañeros kører vi ind i Extremadura gennem bjerge og dehesaer med godt med fugle til den meget smukke mindre by, Guadalupe, som er kendt for sit kloster og en speciel autentisk arkitektur. Her holder vi i det mindste en kaffepause, men det kan også blive til en overnatning, hvis turen til Trujillo vurderes for lang. (Vi vil komme med en endelig ruteplan med overnatningssteder senere).
Trujillo er næste stop (1 eller 2 overnatninger), en større gammel by med bymur og borg; det er her conquistadoren af Inka-riget Pizarro kom fra, og byen er interessant i sig selv. Uden for byen ligger vidtstrakte steppeområder, som vi vil kigge på, og her er vores chancer gode for at spotte Stor – og Dværgtrappe, begge sandhøns, Triel, Hedehøg, Skadegøg, Ellekrage, Kirkeugle samt rovfugle, lærker etc.
Hvis vi missede nogle arter i Cabañeros, bliver der rig lejlighed til at komme efter dette på vejen til og under vores besøg i nationalparken Monfrague, som er vores næste stop. Inden vi kommer til vores natlogi i landsbyen Torrejon el Rubio, holder vi en pause ved Almonte – floden, hvor der tit ses mængder af rovfugle og andet godt, og som er et skønmaleri af et landskab. Natoinalparken Monfrague, komplet med arabisk borgruin på toppen, hvorfra man næsten kan nå gribbene med hånden, er nok det bedste rovfuglested i Europa med store bestande af Munkegrib og selvfølgelig Gåse- og Ådselgrib og alle ørnearter, inkl. gode chancer for Høgeørn. Sort Stork ses her på flere reder under den store gribbekoloni på klippen over floden Tajo.
Også mulighed for Stor Hornugle, rede af Kejserørn, Vandrefalk m.m. Alle steder ser vi Blådrossel, Klippeværling, Klippesvale, Rødrygget Svale (karakterart), stenpikkere, Rødtoppet Fuglekonge etc.etc. Der vil blive lejlighed til mindre vandreture i parken med udgangspunkt i info-landsbyen Villarreal de San Carlos ( ja, det lyder som stor by, men er kun nogle få huse, alle en del af informationen omkring parken, naturmuseum, en hyggelig restaurant m.m.) 3 overnatninger i Torrejon, hvorfra vi også vil køre ud på endnu en steppetur til storke- og Spansk Spurv koloni i fyrrelund med chance for Blå Glente og til et mindre reservoir, hvor der foruden vandtilknyttede fugle af og til ses trapper og bl.a. Kongeørn.
Fra Monfrague køres mod Madrid med et længere stop ved reservoiret Arrocampo, som er reservat i den nordlige del søen; her er der info-center og obs.hytter. Her ser vi andefugle og hejrer af forkellige arter, Sultanhøne (forhåbentlig), måske en sen Fiskeørn, evt. Skestork og en mulighed igen for Blå Glente m.m. Så sættes snuden mod Madrid, hvortil vi ankommer efter nogle timers kørsel afhængig af fuglelivet, kaffepauser, frokost og lign. på vejen. 1 overnatning i Madrid inden afgang tidlig morgen til København, hvor vi regner med at lande ca. kl. 10:00.
I Spanien i midt/slut april står solen først op lidt i 8:00; til gengæld går den ikke ned før ca. kl. 21:00, så der er ingen grund til stå op før Fanden får sko på; dog, på stepperne er det bedst at være ved det første dagslys.
Pris: Vi regner med en pris på ca. 7.000 kr. for hver deltager for de 9 overnatninger inkl. fly, bus, hotel, morgenmad på restaurant/hotel og frokost i det grønne med indkøb i supermarkeder, beregnet for dobbeltværelse; med enkeltværelse vil det selvfølgelig være lidt dyrere, måske ca. 8.000. Aftensmad er ikke inkl. i prisen, da det efter vores mening er en individuel sag m. h.t. pris og madvalg. (beregn ca. 10-12 euro til aftensmad pr. dag) Nogle gange er et glas vin eller en øl inkl. i prisen for aftensmad, men ellers er drikkevarer, bortset fra mineralvand under turene, heller ikke indeholdt i prisen.

Venlig hilsen

Ole Bøgh Vinther, chauffør, tlf.: 25152325, mail: olebvinther@gmail.com
Claus Quist Pedersen (spansktalende)

P.s. Snarest tilkendegivelse, vi holder formøde d. 4. eller 5. december i Aarhus, så vi kan bestille billetter og overnatning

Bemærk: Dette er en privat arrangeret tur, og IKKE arrangeret af DOF Østjylland, som ikke kan gøres ansvarlig for noget forhold i relation til denne tur!

 

Dette indlæg blev udgivet i Arrangementer. Bogmærk permalinket.