Rapport fra Gråkragetur til Brabrand Sø d. 15. marts 2018

Endnu en kold tur med Gråkragerne. 17 deltagere mødte op på parkeringspladsen ved Natursamarbejdet, Louisevej 100, Brabrand kl. 10.00 til en dag med temperaturer under frysepunktet, og en strid blæst der fik det til at føles bidende koldt.

Gråkrager ved det nordlige fugletårn.
Foto: Flemming V. Larsen

Fra parkeringspladsen fulgte vi stien ned til fugletårnet ved Brabrand Sø, hvor der tæt på bredden lå en lille flok Pibeænder, nogle Grågæs og en flok Skarver. Desuden kunne vi gennem kikkerterne og teleskoperne se nogle Store Skalleslugere ligge over ved den modsatte bred. En stor del af søen var dog stadig isdækket, og således stort set fugletom, kun i de isfrie områder var der fugle. Grønbenede Rørhøns var der flere af, ligesom Gråænder, Troldænder og nogle Taffelænder.

Pibeænder.
Foto: Flemming V. Larsen

Fra tårnet gik turen videre ned til broen over Aarhus Å, ved udløbet fra søen. Undervejs blev det til lidt småfugle i krattene omkring stien, list Grønirisk, men mest Musvitter og Blåmejser.
Ved broen var der igen Grønbenede Rørhøns, der var Blishøns, Hætte- og Stormmåger og Skarver, og længere nede af åen lå nogle få Store Skalleslugere, som senere fik selskab af flere. Flemming Larsen kunne desuden udpege Isfuglens redehul for os, men selv Isfuglen fik vi desværre ikke at se.

Store Skalleslugere.
Foto: Flemming V. Larsen

List forblæste og kolde vendte vi nu tilbage til bilerne og kørte ud til vestenden af søen for at gøre et stop ved parkeringspladsen ved Byleddet/Søskovvej. På marken ned mod Brabrand Sø lå der flere Grågæs og Pibeænder. Desuden var der nogle få Sangsvaner.

Sangsvane og Grågæs.
Foto: Flemming V. Larsen

Videre mod næste stop, som var Stavtrup gamle station ved den tidligere Hammelbane. Her var det tid til frokost inden turen gik videre til fods ad Brabrandstien til broen over Døde Å.
Undervejs fik vi lige et glimt af en Stor Flagspætte, og hvor der blev udsigt over de oversvømmede enge blev nogle Spidsænder spottet.

Spidsænder
Foto: Flemming V. Larsen

Ved Døde Å lå en del Krikænder, flere Pibeænder, flere Blishøns og flere Pibeænder, som flittigt lod os forstå hvorfor de hedder Pibeænder. En enkelt Fiskehejre blev det også til.

Krikænder.
Foto: Flemming V. Larsen

Efter nogen tid ved broen vendte vi nu retur mod bilerne. Inden turen afsluttedes ved disse valgte vi dog lige at gøre et kort besøg ved fugletårnet i Stavtrup, og knapt var vi kommet op i tårnet før en Havørn blev set stående ude på søen, enten på noget is, eller i noget lavt vand. Inden længe lettede ørnen dog og satte kursen nordover, formodentlig på vej hjem mod Egå Engsø, og dermed satte vi andre også turen hjemover.

Følgende arten blev noteret: Skarv, Fiskehejre, Sangsvane, Grågås, Spidsand, Gråand, Pibeand, Krikand, Taffeland, Troldand, Stor Skallesluger, Havørn, Tårnfalk, Grønbenet Rørhøne, Svartbag, Stormmåge, Hættemåge, Stor Flagspætte, Gærdesmutte, Rødhals, Solsort, Blåmejse, Musvit, Spætmejse (hørt), Husskade, Allike, Gråkrage, Råge, Grønirisk, Skovspurv, men der er helt sikkert flere jeg ikke har fået noteret.

Se også Flemming Larsens galleri med flere af hans flotte billeder

Dette indlæg blev udgivet i Gråkragerne. Bogmærk permalinket.