Rapport fra Gråkragetur til Endelave d. 16. august

Alle 32 deltagere mødtes på Pendlerparkeringen ved Horsens Nord, hvor vi fordelte os i de 8 biler der var reserveret plads til på færgen til Endelave. Herfra gik turen så videre til Snaptun hvor vi skulle ombord. Her kunne vi hurtigt se at det var godt vi havde reserveret plads idet de senere ankomne biler måtte holde i kø langt op i byen.

Kø i Snaptun
Foto: Dion Nielsen

Vi havde så lige en god times sejlads til Endelave, hvor vi undervejs spejdede efter havfugle og især ved Møllegrunden var opmærksomme på om vi kunne se nogle sæler. Det var dog lige lovligt langt ude til at vi kunne se noget med sikkerhed, bortset fra en lang række Skarv der tegnede sig som en lang sort stribe, og på vandet var der kun lidt Ederfugle.

På vej mod Endelave
Foto: Ole Jensen

 

 

Vel ankomne til Endelave stilede vi mod første stop ved P-Pladsen ved Klinten. Få hundrede meter før ankomsten dertil blev en Rød Glente spottet, og knapt var vi ude af bilerne før der blev råbt Havørn og 2 stk. kunne ses ude mod øst. Snart efter var det Rørhøgenes tur til at give opvisning, og to af disse kunne ligeledes ses ude mod øst. Også mod nordvest var der snart Rørhøg i luften, så minimum tre kunne ses fra stedet. Sikke en modtagelse!

Ved P-Pladsen startede vi med at indtage de medbragte rundstykker selv om disse måtte dele opmærksomheden med Havørnene og Rørhøgene i luften.

 

Vi gik nu ned til stranden og hen til Klinten for at spejde efter især Tejst. Dem så vi nu ingen af, men to Mudderklire blev det dog til, selv om de konstant flyttede sig længere væk jo tættere vi kom på dem. Der var også en del Ederfugle på vandet, ligesom de obligatoriske måger.

På vej mod Klinten.
Foto: Helle Sørensen

Fra Klinten kørte vi op til fugletårnet ved Flasken, hvor frokosten blev indtaget. Ved Flasken var der rigtigt mange vadefugle, og rigtigt mange forskellige arter, bl.a. de flotte Islandske Ryler, masser af Hjejler, Strandhjejler, Klyder, Lille Kobbersneppe og masser andet. Se selv artslisten nedenfor. Det var næsten som om at jo mere vi så ud over området, jo mere dukkede der op.

Planen var nu at køre videre til Øvre, men det viste sig desværre at vejen derud var lukket for bilkørsel, og at skulle gå vurderes at ville tage for lang tid, der var jo stadig en færge vi skulle nå for at komme hjem, især i betragtning af at det var dagens sidste afgang.

Hvor skal vi nu hen?
Foto: Dion Nielsen

Vi valgte derfor at køre ud på Lynger i øens sydøstende. Der var nu ikke det store antal fugle, kun lidt Ederfugle på vandet. Vi mødte dog en af de lokale indbyggere, som kunne fortælle os at årsagen til lukningen af vejen til Øvre skyldtes brandfaren som følge af tørken, og efter den efterfølgende regn var vejen desuden blevet så blød at man kørte fast i sandet på vej derud.

Der var nu ikke mere på programmet, og det deltagerne kunne nu i bilerne selv beslutte hvor man ville tilbringe den sidste tid på øen. Nogle kørte tilbage til havnen, købte en is, og gik rundt i området for at se hvad der kunne være her. Det blev til en Stenpikker, en del Hvide Vipstjerter, Gråspurve og Tornirisk, samt en flok Toppede Skalleslugere. Andre kørte tilbage til Flasken, og fik der en Vandrefalk med på listen.

Kl. 16.10 gik færgen retur, og her tog vi så afsked for at køre i spredt flok tilbage mod Pendlerpladsen ved Horsens for at aflevere dem der skulle over i egne biler.

En flok hjejler langt ude marken.
Foto: Helle Sørensen

Artsliste: Rød Glente, Havørn, Rørhøg, Hjejle, Bysvale, Landsvale, Skarv, Mursejler, Ringdue, Gulspurv, Mudderklire, Islandsk Ryle, Alm. Ryle, Strandhjejle, Hvidklire, Klyde, Strandskade, Lille Kobbersneppe, Stor Regnspove, Vibe, Svaleklire, Stenvender, Musvåge, Hvid Vipstjert, Toppet Skallesluger, Svartbag, Sølvmåge, Hættemåge, Gråspurv, Tornirisk, Splitterne, Stær, Stenpikker, Tornirisk, Gråkrage, Vandrefalk, Kanin, Hare, Marsvin.

Dette indlæg blev udgivet i Gråkragerne. Bogmærk permalinket.