Rapport fra Gråkragetur til Gyldensteen Strand d. 9. oktober

Flot vejr, om end en anelse diset, masser af fugle, godt selskab af i alt 17 deltagere. Hvad mere kan man ønske sig.

Grågæs og Blisgæs.
Foto: else Oltmann

Vi mødtes ved Dæmningsmindetårnet, hvor vi så de første Toppede Skalleslugere, Tårnfalk, Hjejleflokke, Almindelige Ryler, Pibeænder, Viber i massevis, Toppede Lappedykkere, og en lille flok af hvad vi kun kunne til at være Lille Lappedykker ud fra form, farve og tilsyneladende den lille opstopper bagdel. De lå dog ret stille på vandet uden den sædvanlige konstante dykken, og var lige vel langt ude til endelig bestemmelse.

Vi kørte derfra videre ud til Egensehytten, hvor der på engen nedenfor stod en flok Grågæs og en hel del Bramgæs. Mellem Grågæssene viste der sig desuden af være minimum tre Blisgæs. På vandet en del Knarænder, Krikænder, nogle Skeænder og mange Pibeænder. Der var også Hvidklire, Mudderklire og Almindelige Ryler, samt flere Lille Lappedykker, som nu kunne bestemmes med sikkerhed.

Kort efter ankomsten til stedet viste der sig tre havørne over skoven på modsatte side af søen. Disse underholdt os længe inden vi satte kursen tilbage mod parkeringspladsen, hvor vi fik fremvist en desværre dødfunden Natugle, som formodentlig var trafikdræbt på vejen forbi.

Arne viser trafikdræbt Natugle.
Foto: Else Oltmann

Frokost med Brunsviger.
Foto: Else Oltmann

Næste destination var Eriksholm med Åge V. Jensens flotte center, hvor vi startede med frokost og kage idet en af deltagerne havde været så betænksom at holde ind ved bageren i Brenderup og købe, ja, naturligvis Brunsviger.

Fra Eriksholm gik vi ud til Langø Mølle, hvor vi igen så Havørn, som kom ret tæt forbi os, en gammel fugl med helt hvis hale. Desuden en enkelt Klyde samt Grågæs, Pibeænder og andet. En opmærksom deltager fandt da også en flot Vandrefalk siddende på nogle brædder på den anden side af søen i reservatet. Jeg tror alle fik set den, og den var da også stationær i al den tid vi var der.

Havørn ved Langø Mølle
Foto: Else Oltmann

Fra Langø Mølle gik vi retur mod Eriksholm med et enkelt stop ved et af udsigtspunkterne over Engsøen fra Plantagen. Her kom et par musvåger over, den ene desværre fejlbestemt af turlederen til Fiskeørn på grund af den lyse farve, farvetegningen og måden den opførte sig på. Heldigvis kunne et foto efterfølgende korrigere fejltagelsen.

Musvåge
Foto. Else Oltmann

Musvåge
Foto: else Oltmann

Tilbage ved Eriksholm besluttede vi at også Pumpehuset skulle have en chance, så turen gik nu videre derud, hvor vi undervejs skræmte en del Grågæs op, så nogle Bramgæs, en enkelt Sanglærke og en del Engpibere.

Ved pumpehuset sås igen Taffeland, Troldand, dagens første Strandskade og en enkelt Spættet Sæl lå og solede sig på en sten.

Klokken var nu blevet 15.00 og vi skulle afslutte turen, det gik hastigt tilbage mod parkeringspladsen hvor vi tog afsked og kørte hver til sit.

Æg ved Eriksholm
Foto: Else Oltmann

Følgende arter blev noteret, men som sædvanligt er der sikkert glem nogle: Toppet Lappedykker, Lille Lappedykker, Skarv, Knopsvane, Grågås, Blisgås, Bramgås, Gravand, Pibeand, Knarand, Krikand, Skeand, Taffeland, Troldand, Ederfugl, Toppet Skallesluger, Havørn, Musvåge, Tårnfalk, Vandrefalk, Klyde, Strandskade, Hjejle, Strandhjejle, Vibe, Alm.Ryle, Mudderklire, Hvidklire, Storspove, Svartbag, Sølvmåge, Hættemåge, Engpiber, Sanglærke, Sangdrossel, Gransanger, Gråkrage, Stær, Stillits og endelig Spættet Sæl.

Dette indlæg blev udgivet i Gråkragerne. Bogmærk permalinket.