DOF Ung forårslejr: Vejret og rovfuglene gav påskeshow i Skagen


Der spejdes efter stor skrigeørn ved Verdens Ende. Foto: Simon Langvad Græsbøll Iversen.

DOF Ung's forårslejr i Skagen bød på fantastisk solrigt påskevejr, det første store ryk af rovfugle, introduktion til ringmærkning og et birdrace - og, selvfølgelig, hyggeligt samvær. 

DOF Ung - ungeafdelingen i Dansk Ornitologisk Forening - afholdt forårslejr i Skagen i påskedagene 15.-20. april. Turens besætning var på i alt 20 personer, hvoraf en håndfuld var fra Østjyllandsområdet. Det var – ifølge turlederne – den største DOF Ung forårslejr deltagermæssigt i 10 år.

Påskevejret viste sig fra sin solrige side, og under hele forårslejren var vejret knastørt. De første dage var det nær frysepunktet, når vi stod op for at være ved obs-posterne til solopgang ca. kl. 6:00. Men som ugen skred frem blev dagene noget varmere med svage, sydlige vinde.

Alle morgener startede rutinemæssigt med at vækkeurene bimlede kl. 04:30 i hytterne på Grenen Camping, så vi kunne nå at spise morgenmad, pakke grejet og tage varmt tøj på, før vi på cykler trillede af sted mod obs-posterne; som regel delte flokken sig, så den ene halvdel tog mod Grenen og Verdens Ende, og den anden halvdel tog til Nordstrand.

Nogle gange var vi de første på stedet, andre gange var der allerede andre garvede birdere på plads. Dette blev også - for mit vedkommende - til en introduktion til den særlige kultur, der hersker på de meget populære obs-poster. Der er kamp om pladserne, krydslister sammenlignes, og der småsnakkes i krogene om privatliv og politiske overbevisninger. Alt sammen noget der forstummede, så snart en spændende art dukkede op, og alles teleskoper vendtes mod samme prik i horisonten til et kor af dirigerende instruktioner om, hvor man skulle kigge hen og spredte glædesråb, når det lykkedes.


Birding i påskedagene på Nordstrand. Foto: Simon Langvad Græsbøll Iversen.

Solid start på forårstrækket af rovfugle

Højdepunkterne, hvad angår observerede fugle på forårslejren, var for de fleste deltagere rovfuglene. Allerede nogle dage inden vores ankomst i Skagen var der blevet indmeldt en stor skrigeørn, der holdt til omkring Hulsig Hede, og ad flere omgange testede vingerne ude ved Grenen. Dén udgjorde selvfølgelig en af de store forventninger på turen. Som nævnt vekslede vi mellem at tage til Nordstrand og Grenen/Verdens Ende.

Førstedagen for mit vedkommende blev tilbragt på Nordstrand. Det startede stærkt ud, og vi blev allerede forkælet med flere steppehøge, bl.a. en fantastisk flot udfarvet han og hun samt en tidlig lærkefalk, der kom så tæt forbi vores hoveder på obs-posten, at underkæben næsten faldt af. Dertil kom havørn, sort glente, flere blå kærhøge, og rød glente som også kom pænt tæt på os.
Ude over havet kom en del almindelig kjove, islom, sort- og rødstrubet lom, havlit, mens flokke af splitterner, strandskader og et par lille kobbersneppe stod tæt på obs-posten.

Ringmærkning og ræs - og ørne

Vi startede andendagen på Grenen og Verdens Ende, hvor der hurtigt blev meldt topskarv, og min noget skrabede liste af havfugle (konsekvensen af at være født og bosiddende inde midt i Jylland) kunne få endnu et kryds. Ringdrosler fyldte himlen i større flokke flaskende rundt ude over krattene i de tidlige morgentimer. En ellers noget stille morgen obs-mæssigt blev afbrudt af en tur af Simon S. Christiansen fra Skagen Fuglestation, der ledte os rundt i krattene for at tjekke net med småfugle på træk gennem buskadset. Herefter var der fremvisning af bl.a. en gærdesmutte, der var gået i nettet og de unge birdere fik mulighed for at stille spørgsmål og se ringmærkningens kunst helt tæt på.


Simon S. Christiansen fortæller om formålet med ringmærkning og om Skagen Fuglestations arbejde. Foto: Simon Langvad Græsbøll Iversen.

Tilbage ved Verdens Ende og flere småfugle bød sig til på listen. Ud på formiddagen kom både gulirisk og pungmejse hen over obs-posten. Rørskoven gemte på en enkeltbekkasin og to rørdrummer, der gav opvisning på vingerne et par gange. En mosehornugle havde sat sig til rette i klitterne. Flere eksemplarer af mosehornugle dukkede op ved Grenen de følgende dage; nogle gange i et par timer, andre skød af sted mod nord med en beslutsomhed, der ikke var til at tage fejl af. Men tilbage til andendagen.

Om eftermiddagen var der hyggeligt samvær ved Det Grå Fyr og rundvisning på Skagen Fuglestation, hvor også et birdrace skulle afholdes. Vi blev inddelt i 3 hold og fik selskab af praktikanterne på fuglestationen. Vi fik 2 timer til at finde så mange arter i området, vi kunne. Efter en tidlig morgen-obs var de fleste af os godt mørbanket, og tempoet var måske ikke på sit højeste. Men vinderholdet fik da set over 60 arter, og vi fik bl.a. en fin gråmåge hen over Det Grå Fyr. Da resultatet af birdracet var opgjort, og folk begyndte at planlægge eftermiddagens obs, kom de velkendte hang-arounds stor skrigeørn og kongeørn lige hen over Det Grå Fyr, og vi kunne nyde disse to majestætiske fugle i samme 'skopfelt lige over hovedet på os. Verdensklasse.

Fede eftermiddage på Flagbakken

Flagbakken lidt uden for Skagen by blev centrum for eftermiddagsobservationerne, og flere af de unge holdt ihærdigt ved i håbet om at opleve de første store bølger af rovfugletræk. Denne vedholdenhed over flere dage blev belønnet med tidlige lærkefalke, håndfulde af vandrefalke, dusinvis af dværgfalke, fiskeørne og blå kærhøge, hundredevis af spurvehøge og - oven i hatten - en rastende vandrefalk og dværgfalk i toppen af graner på sydsiden af bakken, der længe sad og skulede til os. Sidst men ikke mindst kom en smuk steppehøg han lige hen over hovedet på de begejstrede DOF Ung’ere med tilhørende jubel.
Det blev fejret med pizza og passende drikkevarer.

Også området omkring campingpladsen kunne byde på overraskelser. Udover en fantastisk udsigt over Kattegat, fik jeg en skøn oplevelse i form af en trækkende stor tornskade med en håndfuld sure hvide vipstjerter efter sig ud på en af eftermiddagene ved Grenen Camping.


Hurtigt og nemt på cykel rundt til obs-posterne. Foto: Simon Langvad Græsbøll Iversen.

Tid til at tage hjem ... for tidligt?

Lørdag morgen var det tid til at tage hjem for de unge birdere og de gode turledere. Derfor var det da også med en vis bitterhed, at der på BirdAlarm tikkede en melding ind om det blot 4. fund af alpejernspurv i Skagen ved det Grå Fyr...

MEN, MEN, MEN vi måtte jo erkende, at det som bekendt er svært at være alle steder på én gang, og efter lidt ærgrelse vendte den gode stemning straks tilbage oven på en fantastisk forårslejr. Trætte og let solbrændte, mange fugleoplevelser rigere og efter 5 dages hyggeligt samvær med andre birdere tøffede vi med toget sydpå igen.


Om DOF Ung og den kommende efterårslejr

DOF Ung er et tilbud til unge, der er interesserede i fugle og at mødes med andre unge birdere. Målgruppen er personer mellem 12 og 27 år. Læs mere om DOF Ung på www.dof.dk/dofung og https://www.facebook.com/birdlifedkung

Næste tur af DOF Ung bliver en efterårslejr ved Blåvands Huk for at opleve trækket af vadefugle, måger, rovfugle samt småfugle, der gemmer sig i krattene rundt omkring og meget andet lækkert. Læs mere og tilmeld dig her: https://bit.ly/2lAVM6q

Vil du i praktik på et af Nordeuropas bedste træklokaliteter?

Har du lyst til at komme i praktik på Skagen Fuglestation, prøve kræfter med ringmærkning og formidling og være til stede på en af Danmarks bedste træklokaliteter, så kontakt leder Simon S. Christiansen på tlf. +45 40 21 73 14 eller på mail ssc@dof.dk

Læs mere om Skagen Fuglestation på www.skagenfuglestation.dk og på https://www.facebook.com/Skagenfuglestation/ 


Skrevet af Simon Langvad Græsbøll Iversen, bestyrelsessuppleant i DOF Østjylland og repræsentant for DOF i Det Grønne Råd i Silkeborg Kommune

Påskens stille morgener på Nordstrand. Foto: Simon Langvad Græsbøll Iversen.