Vær med i projektet Fugle i Ny Natur (FiNN)

Vær med i projektet Fugle i Ny Natur (FiNN)

DOF er sammen med Københavns Universitet gået i gang med et nyt feltprojekt kaldet Fugle i Ny Natur (FiNN). Projektet, der er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, går i store træk ud på at belyse ændringer i fuglelivet som følge af ændringer i driften af naturområderne. Herudover er det også et formål at teste forskellige metoder til registrering af fugle. 

I projektet kan DOF’s frivillige deltage i to typer af fugleregistreringer:

  • Metodeundersøgelse i 2025 (”Lille FiNN”)
  • Egentlig FiNN-undersøgelse i 2025-27 (”Store FiNN”)
  •  

Metodeundersøgelse 2025 

I hver lokalafdeling er der udvalgt en skov (helst 1 pr. lokalafdeling), fortrinsvis skove, hvor driften er under omlægning. I hver skov skal 5-10 erfarne, frivillige fuglekiggere inden for et fastlagt areal på 10 ha afprøve nedenstående fire metoder. Udførlige retningslinjer for hver enkelt metode vil være let tilgængelige for deltagerne.

  •  Territoriekortlægning: 2-3 observatører udfører i perioden 10/5-10/6 10 besøg med omhyggelig gennemgang af hele arealet og notering på kort af fugle, der synger eller på anden måde udøver adfærd, der tyder på ynglen. Resultaterne af kortlægning betragtes som en ’facitliste’, som resultaterne af de øvrige undersøgelser holdes op imod. 
  • Random walks: 2-3 observatører trænes i og udfører i perioden 10/5 –10/6 10 sådanne walks af hver ½-2 timers varighed. Under walkennoterer observatøren tidspunktet for første, anden og tredje observation af hver fugleart i området. En observation betegner her en selvstændig observation af et til flere individer af samme art. Tidspunktet angives som et minuttal. Dvs. at alle arter, der er registreret inden for det første minut af walken, alle angives med samme tidspunkt. 
  • FiNN-tællinger: 2-3 observatører trænes i og udfører såkaldte 20-50 FINN-tællinger, som er en let tilpasset udgave af spontantællinger. 
  • Lydoptagelser: 2 observatører trænes i at installere 4 lydoptagere og indsamler lydoptagelser på de samme punkter, som FiNN-tællingerne udføres.   

Egentlig FiNN-undersøgelse i 2025-27 

I hver lokalafdeling udvælges et antal relevante naturområder, hvor driften er under omlægning. I alle tre år udføres FiNN-tællinger i alle områderne, og FiNN-tællingerne suppleres i 2026-27 sandsynligvis med Random walks og/eller lydoptagelser, alt efter hvad resultaterne af metodeundersøgelserne i 2025 viser. Undersøgelserne udføres efter de ovennævnte retningslinjer. Vi søger nu lokale nøglepersoner, som kan fungere som bindeled mellem lokale deltagere og Fuglenes Hus/KU i det omfang, kontaktpersonerne kan overkomme det.

Som optakt til projektets feltarbejde afholder vi et endags metodekursus søndag den 27. april kl. 9-16 på Marielund Naturskole inkl. øvelser i felten. Adresse: Dyrehavevej 116, 6000 Kolding. Deltagelse inkl. forplejning er gratis, og transporten refunderes om ønsket. Som altid opfordrer vi til samkørsel.

Vi håber, at mange aktive DOF’ere vil tilmelde sig til kurset, hvilket sker til thomas.vikstroem senest 2. påskedag den 21. april. Detaljeret program udsendes til de tilmeldte i ugen op til kursets afholdelse.

Thomas Vikstrøm